Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken Ergenlik: Gerçek ve Yalancı Ergenlik

Erken ergenlik, gerçek ergenlik ve yalancı ergenlik olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Gerçek erken ergenlik, beyindeki hipotalamus-hipofiz sisteminin zamanından önce aktive olmasından kaynaklanıyor. Bu durum kız ve erkeklerde yumurtaların uyarılmasına ve cinsellik hormonlarının artmasına neden oluyor. Kızlarda erken ergenlik 10 kat daha fazla görülürken, erkeklerde nadir rastlanır ve genellikle patolojik etkenlerden kaynaklanır.

Yalancı erken ergenlik ise hipofiz uyarısından bağımsız olarak, cinsiyet hormonlarının farklı nedenlerle artması olarak tanımlanıyor. Bu duruma sebep olabilecek etkenler arasında; tümörler, böbrek üstü bezi hastalığı ve genetik sendromlar yer alıyor.

Ani ve Hızlı Boy Uzamasına Dikkat!

Erken ergenliğin ilk belirtileri arasında kızlarda meme büyümesi, erkeklerde testis büyümesi ve ani boy uzaması yer alıyor. Uzmanlar, bu belirtilerin erken yaşta görülmesi durumunda mutlaka bir çocuk endokrinoloji uzmanına başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Obezite Erken Ergenliğin Yaygın Bir Sebebi

Ailede erken ergenlik öyküsü olması riski artırabilir ancak çevresel etkenlerin daha büyük bir etkisi olduğu biliniyor. Obezitenin erken ergenliğin yaygın bir sebebi olduğunu belirten uzmanlar, yağ dokusundan salgılanan hormonların hipotalamik salgıyı etkileyerek erken ergenliğe neden olabileceğini vurguluyor.

Kimyasal Ürünlerden Ekran Kullanım Süresine

Kimyasal ve hormonal ürünlerin yanı sıra ekran kullanım süresinin de erken ergenliğe yol açabileceği belirtiliyor. Aile içindeki sorunlar, duygusal ihmal ve çevresel faktörlerin ergenlik sürecini etkileyebileceği ifade ediliyor.

Erişkin Boyu Kısa Kalmasın!

Erken ergenlik durumunda tedavinin gecikmesi durumunda çocuklarda fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açabileceği belirtiliyor. Tedaviye erken başlandığında ise bu sorunların önlenebileceği vurgulanıyor.

Tedaviyle Ergenlik Süreci Yavaşlıyor!

Erken ergenlik sorunu yaşayan çocukların sadece küçük bir kısmında tedavi gerektiği belirtiliyor. Tedavinin amacı ergenlik sürecini yavaşlatmak ve çocuğun normal gelişimini desteklemektir. GnRH analogları gibi iğne tedavileri, hormonların baskılanmasını sağlayarak ergenlik sürecini yavaşlatır.

Related Posts

‘Deri kanseri, vücudumuzda en yaygın olarak görülen kanser türüdür’

Deri kanserinin vücutta en yaygın olarak görülen kanser türü olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Haydar Yöndem, “Her kanser türünde olduğu gibi deri kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli yapıldı: 90 mililitre kan verildi

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 8 aylık hamile Birgül Bilgehan’ın (29) kansızlık teşhisi konulan bebeğine, 90 mililitre kan nakli yapıldı.

Uzmanı uyardı: Genç yaşta hipertansiyon tanısı alanlar ilaçlarını aksatmamalı

Uzmanı uyardı: Genç yaşta hipertansiyon tanısı alanlar ilaçlarını aksatmamalı

20’lik dişlerini bankada saklayan var! Tamir çipi devrede: ‘Türkiye de adım attı’

20’lik dişler artık sadece cerrahi atık değil. İçerdikleri kök hücrelerle sinir, kemik, kornea ve damar dokularının yenilenmesinde rol oynayabiliyorlar. Yani bu da pek çok hastalığın tedavisinde umut vadettiği anlamına geliyor. Öyle ki yirmilik dişler artık çöpe atılmıyor, özel bankalarda saklanıyor. “Türkiye’de de adımlar atıldı” diyen Doç. Dr. Münir Demirel anlattı.

Her yaşın hastalığı! Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket

Zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumların da kabızlık olarak tanımlanabileceğini ifade eden Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın nedenlerini ve risk faktörlerini açıklayarak, beslenme ve günlük rutin değişiklikleriyle nasıl önlenebileceği hakkında bilgi verdi.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.