Tedavi edilmeyen glokom, görme kaybına yol açabilir

Glokom: Görme Kaybına Yol Açabilen Tehlikeli Bir Hastalık

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına yol açabilen glokom, göz sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Doç. Dr. Giray Ersöz, yaptığı açıklamada, halk arasında “göz tansiyonu” olarak bilinen glokomun, dünya genelinde yaklaşık 80 milyon insanı etkilediğini ve görme sinirine zarar vererek körlüğe neden olduğunu belirtti. Bu sayının 2040 yılına kadar 100 milyonu aşması bekleniyor.

Glokomu “sinsi” bir hastalık olarak nitelendiren Ersöz, hastalığın göz içi basıncının artması sonucu görme sinirine zarar verdiğini ve başlangıçta belirti vermediğini söyledi. Tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına ve körlüğe yol açabilen glokomun özellikle 40 yaş üstü bireylerde daha sık görüldüğünü ve genellikle belirti vermeden ilerlediğini vurguladı.

Doktor Ersöz, glokomun ilerlemesi sırasında hastaların çevresel görme alanlarında daralma ve gece görüşü sorunları yaşayabileceğini ancak çoğunun hastalığı fark etmeden görme kaybı yaşayabileceğine dikkat çekti.

– “Erken Teşhis ve Tedavi Önemli”

Ersöz, erken teşhis ve tedaviyle glokomun önlenmesinin mümkün olduğunu belirtti. Tedavinin hastalığın erken evrelerinde etkili olabileceğini vurgulayan Ersöz, erken tanı ve tedavinin kalıcı görme kaybını önlemede hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Göz muayenelerinin düzenli olarak yapılmasını tavsiye etti.

40 yaş üstü bireylerin, ailede glokom öyküsü bulunanların, yüksek göz tansiyonu, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları olan kişilerin glokoma yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirten Ersöz, özellikle 40 yaş ve üstü kişilerin yıllık göz muayenelerini düzenli olarak yaptırması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Tıp çare olamadı: Kolu şişen ve vücudunu yaralar saran kadının hayatı kabusa döndü

Adana’da 4 çocuk annesi Şadiye Açin’in 8 yıl önce başlayan rahatsızlığı nedeniyle kolu şişerken, vücudunda oluşan iyileşmeyen yaralar da hayatını kabusa çevirdi.

Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Kola veya enerji içeceği değil: Bu içecek kansere neden oluyor

Ne kola ne enerji içeceği… Asıl tehlike aslında bu içecekteymiş. Uzmanlar, bu içeceklerin kanser riskini artırabileceğine dikkat çekti.