9-26 yaş arası dikkat: HPV aşısını ertelemeyin

HPV Virüsü ve Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Dr. Mustafa Doğan’dan Bilgiler

Dr. Mustafa Doğan, dünyada kadınlarda en sık görülen 4’üncü kanser türü olan rahim ağzı kanserinin cinsel yolla bulaşan HPV virüsü sebebiyle oluştuğunu vurgulayarak, Türkiye’de 2023 yılında 2 bin 150 kadında bu hastalığın teşhis edildiğini belirtti.

HPV virüsünün cinsel yolla bulaşan bir hastalığa neden olabilmesinin önemine dikkat çeken Doğan, bu virüsün sadece kozmetik bir sorun olmadığını, genital siğillerden rahim ağzı kanseri, penis kanseri, vulva kanseri gibi hayati risk taşıyan kanser türlerine yol açabileceğini ifade etti. Dünya genelinde yılda yaklaşık 650 bin kadının serviks kanserine yakalandığını ve Türkiye’de ise kadınlarda en sık görülen 10’uncu kanser türünün serviks kanseri olduğunu aktardı. 2023 verilerine göre 2 bin 150 civarında serviks kanseri olgusu tespit edildiğini belirtti.

Kötü huylu bir kanser olan rahim ağzı kanserinin ölümcül olabileceğini vurgulayan Doğan, bu hastalıktan korunmanın veya erken teşhisin aile sağlığı ya da KETEM birimlerinde yapılan smear testleri ile mümkün olduğunu söyledi.

‘HPV Aşısı Cinsel Yaşam Öncesi Uygulanmalı’

HPV virüsünün vücuda bulaştığında ciltte siğillere neden olduğunu belirten Doğan, kadınlarda rahim ağzında daha derin bölgelerde görülebildiği için erken teşhisin zor olabileceğini ifade etti. Koruyucu tedavinin önemine vurgu yaparak, HPV aşısının özellikle 9-26 yaş arası bireylerde etkili olduğunu ve 45 yaşına kadar uygulanabileceğini aktardı.

Cinsel yaşam öncesi yapılan HPV aşısının hastalıktan korunmada büyük başarı sağladığını belirten Doğan, hastalığın erken tespit edilmemesi durumunda serviks kanserine bağlı ölümlerin yaşanabileceğini hatırlattı. Aşıların önemine ek olarak, düzenli olarak KETEM’e başvurarak yapılan kontrollerin de büyük önem taşıdığını vurguladı.

Related Posts

Tıp çare olamadı: Kolu şişen ve vücudunu yaralar saran kadının hayatı kabusa döndü

Adana’da 4 çocuk annesi Şadiye Açin’in 8 yıl önce başlayan rahatsızlığı nedeniyle kolu şişerken, vücudunda oluşan iyileşmeyen yaralar da hayatını kabusa çevirdi.

Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Kola veya enerji içeceği değil: Bu içecek kansere neden oluyor

Ne kola ne enerji içeceği… Asıl tehlike aslında bu içecekteymiş. Uzmanlar, bu içeceklerin kanser riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir