9-26 yaş arası dikkat: HPV aşısını ertelemeyin

HPV Virüsü ve Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Dr. Mustafa Doğan’dan Bilgiler

Dr. Mustafa Doğan, dünyada kadınlarda en sık görülen 4’üncü kanser türü olan rahim ağzı kanserinin cinsel yolla bulaşan HPV virüsü sebebiyle oluştuğunu vurgulayarak, Türkiye’de 2023 yılında 2 bin 150 kadında bu hastalığın teşhis edildiğini belirtti.

HPV virüsünün cinsel yolla bulaşan bir hastalığa neden olabilmesinin önemine dikkat çeken Doğan, bu virüsün sadece kozmetik bir sorun olmadığını, genital siğillerden rahim ağzı kanseri, penis kanseri, vulva kanseri gibi hayati risk taşıyan kanser türlerine yol açabileceğini ifade etti. Dünya genelinde yılda yaklaşık 650 bin kadının serviks kanserine yakalandığını ve Türkiye’de ise kadınlarda en sık görülen 10’uncu kanser türünün serviks kanseri olduğunu aktardı. 2023 verilerine göre 2 bin 150 civarında serviks kanseri olgusu tespit edildiğini belirtti.

Kötü huylu bir kanser olan rahim ağzı kanserinin ölümcül olabileceğini vurgulayan Doğan, bu hastalıktan korunmanın veya erken teşhisin aile sağlığı ya da KETEM birimlerinde yapılan smear testleri ile mümkün olduğunu söyledi.

‘HPV Aşısı Cinsel Yaşam Öncesi Uygulanmalı’

HPV virüsünün vücuda bulaştığında ciltte siğillere neden olduğunu belirten Doğan, kadınlarda rahim ağzında daha derin bölgelerde görülebildiği için erken teşhisin zor olabileceğini ifade etti. Koruyucu tedavinin önemine vurgu yaparak, HPV aşısının özellikle 9-26 yaş arası bireylerde etkili olduğunu ve 45 yaşına kadar uygulanabileceğini aktardı.

Cinsel yaşam öncesi yapılan HPV aşısının hastalıktan korunmada büyük başarı sağladığını belirten Doğan, hastalığın erken tespit edilmemesi durumunda serviks kanserine bağlı ölümlerin yaşanabileceğini hatırlattı. Aşıların önemine ek olarak, düzenli olarak KETEM’e başvurarak yapılan kontrollerin de büyük önem taşıdığını vurguladı.

Related Posts

‘Deri kanseri, vücudumuzda en yaygın olarak görülen kanser türüdür’

Deri kanserinin vücutta en yaygın olarak görülen kanser türü olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Haydar Yöndem, “Her kanser türünde olduğu gibi deri kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli yapıldı: 90 mililitre kan verildi

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 8 aylık hamile Birgül Bilgehan’ın (29) kansızlık teşhisi konulan bebeğine, 90 mililitre kan nakli yapıldı.

Uzmanı uyardı: Genç yaşta hipertansiyon tanısı alanlar ilaçlarını aksatmamalı

Uzmanı uyardı: Genç yaşta hipertansiyon tanısı alanlar ilaçlarını aksatmamalı

20’lik dişlerini bankada saklayan var! Tamir çipi devrede: ‘Türkiye de adım attı’

20’lik dişler artık sadece cerrahi atık değil. İçerdikleri kök hücrelerle sinir, kemik, kornea ve damar dokularının yenilenmesinde rol oynayabiliyorlar. Yani bu da pek çok hastalığın tedavisinde umut vadettiği anlamına geliyor. Öyle ki yirmilik dişler artık çöpe atılmıyor, özel bankalarda saklanıyor. “Türkiye’de de adımlar atıldı” diyen Doç. Dr. Münir Demirel anlattı.

Her yaşın hastalığı! Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket

Zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumların da kabızlık olarak tanımlanabileceğini ifade eden Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın nedenlerini ve risk faktörlerini açıklayarak, beslenme ve günlük rutin değişiklikleriyle nasıl önlenebileceği hakkında bilgi verdi.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.