Yeni altın çağ: Bataryalar 10 ülkeyi zengin edecek

Lityum-Iyon Pil Hammaddeleri ve Küresel Tedarik Zinciri

Lityum-iyon pillerin hammaddeleri dünyanın farklı coğrafyalarından sağlanmaktadır ve küresel tedarik zinciri çok uluslu bir yapıya sahiptir.

Lityum genellikle Güney Amerika’daki “Lityum Üçgeni” ve Avustralya’dan, kobalt büyük ölçüde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden, nikel Güneydoğu Asya’dan, mangan ise başta Güney Afrika olmak üzere çeşitli ülkelerden, grafit ise genellikle Çin’den çıkarılmaktadır.

  • Bolivya, Arjantin, Şili (Güney Amerika’daki “Lityum Üçgeni”)

    • Dünyanın en büyük lityum rezervlerine sahip olan ülkeler olarak bilinmektedirler. Elektrikli araçlar ve diğer batarya odaklı teknolojilerin yaygınlaşması, bu üç ülkenin lityum ihracatını artıracak ve ekonomilerini güçlendirecektir.
  • Avustralya

    • Lityum üretimi ve nikel madenciliği konusunda önde gelen ülkelerden biridir. Batarya pazarındaki talebin artması, Avustralya’nın madencilik sektörüne önemli bir gelir artışı getirecektir.
  • Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC)

    • Küresel kobalt üretiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Kobaltın batarya teknolojilerinde temel bir bileşen olması, ülkeye döviz girdisi ve yatırım akışı sağlayabilir.
  • Endonezya ve Filipinler

    • Nikel kaynakları açısından zengin olan bu ülkeler, batarya teknolojilerinde yüksek nikel içeriğine sahip katotların öneminin artmasıyla madencilik sektörüne olumlu katkı sağlayacaktır.
  • Güney Afrika

    • Önemli mangan rezervlerine sahip olan Güney Afrika, batarya katotlarında mangan kullanımının artmasıyla maden ihracatını destekleyecektir.
  • Çin

    • Kendi lityum kaynaklarına sahip olan Çin, dünyada doğal ve sentetik grafit üretiminde lider konumdadır. Aynı zamanda pil üretim ve montaj hatlarında da etkili olan Çin, artan talebe cevap vererek kritik bir avantaj elde edecektir.
  • Brezilya, Madagaskar, Mozambik

    • Doğal grafit kaynaklarıyla dikkat çeken bu ülkeler, batarya teknolojilerinde anot malzemesine olan talebin artmasıyla olumlu bir etki yaşayabilirler.

Related Posts

iPad’inizi daha faydalı kullanırsınız?

Apple, iPad’leri başlangıçta daha çok içerik tüketimine yönelik cihazlar olarak konumlandırsa da, zamanla bu cihazları kişisel, iş ve eğitim kullanımına uygun, çeşitli görevleri yerine getirebilen birer bilgisayara dönüştürdü. Dahili Notlar, Takvim …

3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

Bilim insanları milyonlarca insanın hayatını etkileyebilecek bir buluşa imza attı. 3D yazıcılar ile ürettikleri pankreas hücre kümleri diyabet tedavisinde çığır açabilir.

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Yapay zeka sayesinde ölen annesiyle buluştu: İlk sarılma ağlattı

Reddit’in kurucusu Alexis Ohanian, yapay zekâ ile yeniden oluşturulan ve kendisini çocukken ölen annesiyle birlikte gösteren bir videoyu sosyal medyada paylaşarak hem duygusal bir etki yarattı hem de büyük bir etik tartışmanın fitilini ateşledi.

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …

Dünya Kaykay İniş Şampiyonası Erzincan’da başladı

Erzincan Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde iki gün sürecek Dünya Kaykay İniş Şampiyonası başladı. 21 ülkeden 50 sporcu yarışmanın ilk gününde saatte 120 kilometre hıza ulaştı