Yapay zeka sayesinde ölen annesiyle buluştu: İlk sarılma ağlattı

Ohanian, Yapay Zekâ Aracıyla Gerçek Hayatta Olmayan Anıya Duygusal Tepki Verdi

OHALIAN, geçtiğimiz hafta sonu paylaştığı videoda, yapay zekâ aracı Midjourney ile yaratılan bir sahnede çocukluğunu ve annesini özlemle sarılırken gösterdi.

Küçük bir çocukken annesini kaybetmiş olan girişimci, bu anın gerçek olmamasına rağmen videoyu izlerken büyük bir duygu yüklendiğini belirtti.

Videoyu en az 50 kez tekrar izlediğini ve her seferinde hala duygulandığını itiraf eden Ohanian, “Bu kadar etkileneceğimi asla düşünmemiştim,” dedi.

Gerçek Anılar mı Yoksa Yapaylar mı?

Anca bu duygusal deneyim, sosyal medyada olumlu karşılanmadı. Birçok kullanıcı, yapay zekâ ile oluşturulan sahnelerin etik olup olmadığını sorguladı. Eleştirmenler, bu tür yapay üretimlerin “sahte anılar” riskini artırabileceğine işaret etti.

Bir kullanıcı, “Anılarınızı makinelere emanet etmeyin,” derken, diğer bir kullanıcı “19,99 dolara ayda gerçek anılarınızın yerine sahte olanları mı alacaksınız?” yorumunu yaparak durumu eleştirdi. Bazı kullanıcılar ise yapay zekâ görüntülerinin duygusal bir yanılsamaya sürükleyebileceğine dikkat çekti.

Yas Sürecini Etkileyebilir mi?

Fotoğraflardan gerçekçi videolar oluşturmak için yapay zekâ araçlarının kullanılması yeni bir teknoloji olmasa da gelişmeye devam ediyor. Midjourney gibi platformlar, kayıp sevdiklerin yapay temsillerle “geri getirme” olanağı sunarken, bazı insanlar için yas sürecine yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Öte yandan, Anna Freud Ulusal Çocuk ve Aile Merkezi danışmanı Alessandra Lemma, bu yaklaşımın tehlikelerine dikkat çekiyor. Lemma, Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada, bu tür teknolojilerin bireyleri “yas sürecinin gerekli psikolojik aşamalarından uzaklaştırabileceğini” belirtiyor:

Related Posts

3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

Bilim insanları milyonlarca insanın hayatını etkileyebilecek bir buluşa imza attı. 3D yazıcılar ile ürettikleri pankreas hücre kümleri diyabet tedavisinde çığır açabilir.

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …

Dünya Kaykay İniş Şampiyonası Erzincan’da başladı

Erzincan Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde iki gün sürecek Dünya Kaykay İniş Şampiyonası başladı. 21 ülkeden 50 sporcu yarışmanın ilk gününde saatte 120 kilometre hıza ulaştı

Play Store değişiyor! Yeni tasarım belli oldu

Google, Android 16 ile birlikte Play Store’da önemli bir değişikliğe gidiyor.

500 bin yıllık göçün sırrı çözüldü

Modern insanın (homo sapiens) yaklaşık 50 bin yıl önce Afrika’dan çıkıp tüm dünyaya yayılması, bilim insanları için uzun süredir gizemini koruyan bir konuydu. Yeni bir araştırma, ekolojik esnekliğin bu büyük göçün neden başarılı olduğunu açıklayabilecek önemli bir ipucu olduğunu söylüyor.