Tedavi edilmeyen glokom, görme kaybına yol açabilir

Glokom: Görme Kaybına Yol Açabilen Tehlikeli Bir Hastalık

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına yol açabilen glokom, göz sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Doç. Dr. Giray Ersöz, yaptığı açıklamada, halk arasında “göz tansiyonu” olarak bilinen glokomun, dünya genelinde yaklaşık 80 milyon insanı etkilediğini ve görme sinirine zarar vererek körlüğe neden olduğunu belirtti. Bu sayının 2040 yılına kadar 100 milyonu aşması bekleniyor.

Glokomu “sinsi” bir hastalık olarak nitelendiren Ersöz, hastalığın göz içi basıncının artması sonucu görme sinirine zarar verdiğini ve başlangıçta belirti vermediğini söyledi. Tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına ve körlüğe yol açabilen glokomun özellikle 40 yaş üstü bireylerde daha sık görüldüğünü ve genellikle belirti vermeden ilerlediğini vurguladı.

Doktor Ersöz, glokomun ilerlemesi sırasında hastaların çevresel görme alanlarında daralma ve gece görüşü sorunları yaşayabileceğini ancak çoğunun hastalığı fark etmeden görme kaybı yaşayabileceğine dikkat çekti.

– “Erken Teşhis ve Tedavi Önemli”

Ersöz, erken teşhis ve tedaviyle glokomun önlenmesinin mümkün olduğunu belirtti. Tedavinin hastalığın erken evrelerinde etkili olabileceğini vurgulayan Ersöz, erken tanı ve tedavinin kalıcı görme kaybını önlemede hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Göz muayenelerinin düzenli olarak yapılmasını tavsiye etti.

40 yaş üstü bireylerin, ailede glokom öyküsü bulunanların, yüksek göz tansiyonu, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları olan kişilerin glokoma yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirten Ersöz, özellikle 40 yaş ve üstü kişilerin yıllık göz muayenelerini düzenli olarak yaptırması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı: 3,7 milyon kişi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının 7’nci haftası sonunda 6,5 milyon kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, 3 milyon 792 bin 730 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktığını açıkladı.

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Kazakistan Sağlık Turizmi Fuarı

ALZ Kazakistan Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı Almatı’da başarıyla gerçekleştirildi

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

‘Deri kanseri, vücudumuzda en yaygın olarak görülen kanser türüdür’

Deri kanserinin vücutta en yaygın olarak görülen kanser türü olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Haydar Yöndem, “Her kanser türünde olduğu gibi deri kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli yapıldı: 90 mililitre kan verildi

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 8 aylık hamile Birgül Bilgehan’ın (29) kansızlık teşhisi konulan bebeğine, 90 mililitre kan nakli yapıldı.