Merkez Bankası’ndan TL’yi savunmaya yönelik yeni kararlar

TCMB’nin Yeni Kararları ve Ekonomiye Etkisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son zamanlarda aldığı kararlarla gündemde. 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonlar ve CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili süreç, halk arasında yargının iktidarın etkisi altında olduğu endişelerine neden oluyor. Bu durum, insanları Türk Lirası varlıklardan çıkmaya ve yabancı para birimlerine yatırım yapmaya yönlendiriyor.

TCMB, yaşanan bu gelişmelerin etkilerini hafifletmek amacıyla politika faizini AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılı seviyesindeki yüzde 46’ya çekti. Bugün de, sosyal medya üzerinden duyurulan yeni kararlarla bir dizi düzenleme yapılmasına karar verildi.

Yeni Düzenlemeler

TCMB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamalara göre, Türk Lirası’nı desteklemek için makro ihtiyati önlemlerde değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeler şu şekilde:

  • Yabancı para mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık oranları 200 baz puan artırıldı.
  • Yurt içi yerleşiklerle yapılan, 1 yıla kadar vadeli yabancı para cinsi repo işlemlerinde kullanılan fonlar için zorunlu karşılık oranı 400 baz puan artırıldı ve hesaplama yöntemi değiştirildi.
  • Tüzel kişi TL mevduat oranı yüzde 60’ın altında olan bankalar için, bu oranı her ay 0,3 puan artırma hedefi getirildi.
  • TL mevduatlar için zorunlu karşılıklara uygulanan faiz veya telafi oranı, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ünden yüzde 86’sına çıkarıldı.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan kararla, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle ihracat bedellerinin TCMB’ye satışında asgari oran 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 35 olarak belirlendi.
  • Firmaların döviz gelirlerini TL’ye çevirmelerini teşvik etmek amacıyla uygulanan döviz dönüşüm desteği oranı da 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 3’e yükseltildi.

Related Posts

Sakarya’dan 1.5 Milyar dolarlık otomotiv ihracatı

Türkiye’nin otomotiv üssü Sakarya, 2025’in ilk dört ayında 129 ülkeye gerçekleştirdiği 1 milyar 576 milyon dolarlık ihracatla dikkat çekti. Toyota, Otokar ve TürkTraktör gibi devlerin üretim yaptığı kent, dış satımın yüzde 84’ünü otomotiv sektöründen sağladı.

ABD’li enerji devlerinin kârı düştü

ABD’li büyük enerji şirketi Exxon Mobil’in ocak-mart dönemindeki kârı yıllık bazda yüzde 6,2, ülkenin büyük petrol üreticilerinden Chevron’un kârı da yüzde 36,4 azaldı.

Valilik, arazileri sulama kararını revize etti: Tek seferlik verilecek

Aydın Valiliği, kuraklık nedeniyle çiftçilerin arazilerinin yalnızca yüzde 50’sine su verilmesine yönelik kararını revize etti. Yeni karara göre, arazilerin yüzde 50’sine iki seferlik yapılacak olan sulama kararı, arazilerin tamamına bir defaya mahsus sulama yapılacak şekilde değiştirildi.

Merkez Bankası: Yabancı para mevduat için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi hızlandırmak amacıyla makroihtiyati çerçevede bir dizi yeni düzenleme hayata geçirdi. Yapılan açıklamada, yabancı para mevduatlar, TL zorunlu karşılıklar ve ihracat gelirlerine ilişkin önemli değişiklikler duyuruldu.

Dolar güne yükselişle başladı

Dün yüzde 0,1 düşüş kaydeden dolar/TL, yeni günde yönünü yukarı çevirdi. Kur 38,56 seviyesinden işlem görürken, yatırımcılar ABD’den gelecek tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine odaklandı.

VİOP’ta yön yukarı: Endeks kontratı güne alıcılı başladı

BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, dünkü kayıplarının ardından haftanın son işlem gününe toparlanma sinyaliyle başladı. Küresel iyimserlik ve ABD verileri öncesi VİOP’ta alıcılı seyir öne çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir