Merkez bankalarının altın rezervleri artıyor

Merkez Bankalarının Altın Talebi 2024 Yılında Artmaya Devam Ediyor

Dünya Altın Konseyi (WGC) “2024 Altın Talep Eğilimleri” raporuna göre, merkez bankalarının altına olan talepleri orta ve uzun vadede artmaya devam ediyor. Altın talebi, 2024 yılında, enflasyon endişeleri ve küresel ticaret belirsizliği gibi faktörlerle merkez bankaları ve özel yatırımcılar arasındaki ilgiyi artırarak rekor seviyelere ulaştı.

Merkez bankaları 2024’te de agresif alım stratejilerini sürdürerek üçüncü yılında art arda 1000 tondan fazla altın satın aldı. Altın fiyatlarındaki rekor seviyelerdeki artışın ana nedenlerinden biri de merkez bankalarının altın alımları olarak gösteriliyor. Bu durum, rezerv para ekonomilerindeki ekonomik riskler ve artan jeopolitik gerilimlerden kaynaklanmaktadır.

Altın rezervleri, bir ülkenin merkez bankaları tarafından tutulan para rezervlerinin altın külçeleri şeklindeki bölümünü ifade eder. Bu rezervler, ekonomik belirsizliklere karşı koruma sağlamanın yanı sıra kriz dönemlerinde ödeme aracı olarak da kullanılabilmektedir.

Geçen yıl 90 ton altın alarak ülke tarihinin en yüksek altın alımını gerçekleştiren Polonya, en fazla altın alımı yapan ülke konumunda yer almaktadır. Türkiye ise 2024 yılı itibariyle 615 ton altın rezervine sahiptir ve dünya genelinde altın rezervi tutan ülkeler sıralamasında ilk 10’da yer almaktadır.

ABD, yaklaşık 8 bin 133,5 ton altın rezervi ile en fazla altına sahip ülke konumundadır. Almanya, IMF, İtalya ve Fransa gibi ülkeler de önemli altın rezervlerine sahip diğer ülkelerdir.

Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya, yüksek altın rezervleri sayesinde Batı’nın yaptırımlarına karşı dirençli kalmaktadır. Çin ise dünyanın en büyük altın üreticisi olmasının yanı sıra merkez bankasının altın alımlarına devam etmektedir.

Altın ons fiyatı bu yıl birçok kez rekor kırarak yükselişini sürdürmektedir. Artan jeopolitik riskler ve ekonomik belirsizlikler, altına olan talebi artırmaya devam etmektedir.

Related Posts

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı – 25 Nisan 2025

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Türk çay devi iflas bayrağını çekiyor

120 yıllık geçmişe sahip Türkiye’nin köklü çay markası Tirebolu 42, mali darboğazı aşamayınca konkordato sürecine girdi. Mahkeme, alacaklılarla yapılacak kritik toplantı için tarih verdi.

TCMB “Sektörel Enflasyon Beklentileri”ni yayımladı

Yıllık enflasyon beklentileri nisanda piyasa katılımcıları ve reel sektör için yükselirken, hane halkı için değişim göstermedi.

Google’ın ana kuruluşu Alphabet uçuşa geçti, Intel yerinde saydı!

Google’ın çatı şirketi Alphabet, 2025’in ilk çeyreğinde gelirini yüzde 12 artırarak 90,2 milyar dolara çıkardı. Yapay zekâ destekli büyümesiyle beklentileri aşan şirket, 70 milyar dolarlık hisse geri alımına hazırlanıyor. Aynı dönemde Intel ise gelir artıramadı, zararını ise ikiye katladı.

Türkiye’ye dev güven imzası! Ziraat Bankası’ndan 1.75 milyar dolarlık rekor sendikasyon

Ziraat Bankası bir defada sağlanmış en büyük sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisini temin etti. Genel Müdür Çakar 1.75 milyar dolarlık işlemin Türkiye’ye duyulan inancın göstergesi olduğunu vurguladı.

Bakan Uraloğlu’ndan GSM operatörleriyle toplantı sonrası açıklama: Aramaların yüzde 25’ini karşılayamadık

İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik deprem sonrası GSM operatörlerinin kullanılamamasına dair Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom temsilcileriyle yapılan toplantı sonrası Bakan Uraloğlu açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, “2.5 kat olan kapasitede 7-10 kat artış olunca mevcut aramaların yüzde 75’ini karşıladık. Yüzde 25’ini karşılayamadık” ifadelerini kullandı.