Maliye yeni denetim dalgası başlattı! Matrah farkı 80 milyar lirayı aştı

Enflasyon Muhasebesi Yeniden Uygulanıyor

Artan enflasyonun etkilerinden arındırılmak için 2023 yılında alınan karar çerçevesinde, 2024 yılından itibaren enflasyon muhasebesine yeniden başlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyon muhasebesinin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla denetimlerini genişletirken, bugüne kadar tespit edilen matrah farkının 80 milyar lirayı aştığı bildirildi.

ENFLASYON MUHASEBESİ NEDİR?

Yüksek enflasyon dönemlerinde mali tabloların gerçeğe uygun bir şekilde sunulmasını sağlayan enflasyon muhasebesi, varlık, yükümlülük, gelir ve giderlerin enflasyon etkilerine göre düzeltilmesini içeren bir muhasebe uygulamasıdır.

Vergi Usul Kanunu’na göre, bu düzeltmeler sonucunda bazı mükellefler için vergi ödeme zorunluluğu doğabilmektedir.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, enflasyon muhasebesini doğru uygulamayan veya istismar eden mükelleflere yönelik denetimlerin başlatıldığı belirtildi.

İZAHI KABUL EDİLMEYENLER İNCELEME ALTINDA

VDK Risk Analiz Merkezi’nin çalışmaları sonucunda hatalı işlem yaptığı belirlenen mükellefler, uyguladıkları enflasyon düzeltmeleri konusunda açıklama yapmak üzere izaha çağrıldı. Yapılan incelemeler neticesinde, hatalı uygulama kabul eden mükellefler yeni beyannameler vererek enflasyon muhasebesinde artırılan matraha yaklaşık 13.5 milyar lira ekledi. İzahları kabul edilmeyen mükellefler ise incelemeye sevk edildi.

İZAHA DAVET YENİDEN BAŞLIYOR

VDK’nın yaptığı ilk denetimlerde hatalı işlemler tespit edilmesinin ardından ikinci denetim çalışmalarına başlandı. Yapılan hesaplamalara göre, artırılması gereken matrah farkının yaklaşık 67 milyar lira olduğu belirtildi. Bu süreçte de tespit edilen mükellefler, izaha davet edilecek.

MÜKELLEFLERE İNCELEME UYARISI

Denetim sürecinde tespit edilen matrah farkının 80 milyar lirayı aştığı bildirilirken, bu tutarın daha da artması bekleniyor. Enflasyon muhasebesinde hatalı uygulama yapan mükellefler de incelemeye alınacak.

“MÜKELLEF HAKLARI İÇİN ÖNEMLİ”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, bu denetimlerin asıl hedefinin vergi toplamak değil, enflasyon düzeltmesinin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

Enflasyonla mücadele kapsamında yürütülen program sayesinde, dezenflasyon sürecine girilmiştir. Mali tabloların enflasyon etkilerinden arındırılarak, mükelleflerin gerçek mali durumunu yansıtması hayati önem taşımaktadır. Mükelleflerin beyannamelerini sunarken enflasyon düzeltmesini doğru yapmaları, ileride cezalı işlemlerle karşılaşmamaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu uygulama, vergi sisteminin doğru işlemesi ve mükellef haklarının korunması açısından büyük bir adımdır.

“DEZENFLASYON SÜRECİNDE İYİ SONUÇLAR ELDE EDİLECEKTİR”

Şimşek, sağlıklı mali veriler verilmesinin, işletmeler ve kamu maliyesi açısından şeffaf ve güvenilir bir zemin oluşturacağını belirterek, “Dezenflasyon sürecinde elde edilen başarıyla, bu tür düzeltme ihtiyacının ortadan kalkacağını düşünüyorum.” dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

İstanbul’da ekmeğe zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

İstanbul Ticaret Odası, kent genelinde uygulanacak yeni azami ekmek fiyat tarifesini onayladı. Yeni düzenlemeyle birlikte 200 gram ekmeğin azami fiyatı yüzde 20 artışla 15 TL’ye çıktı.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Bir ülke daha dijital para için düğme bastı

Pakistan, dijital para için pilot uygulama başlatmaya hazırlanıyor.