İmamoğlu kesintisi VPN’e sığındırdı

İnternette Bant Daraltma Uygulaması VPN Kullanımını Artırıyor

Ali Can POLAT

İktidarın toplumsal olaylarda kullandığı ‘internette bant daraltma’ uygulaması, tepkilere sebep olurken, aynı zamanda ‘VPN’ uygulamalarına olan talebi artırıyor. Son olarak, 19 Mart gününde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla uyandılar ve vatandaşlar yine bant daraltma uygulamasıyla karşılaştılar. Sabah saatlerinde internete erişmeye çalışan vatandaşlar sosyal medya hesaplarına giremedi ve bu durum yurttaşları VPN uygulamalarına yöneltti.

Ücretsiz VPN Kullanımı Güvenlik Riski Taşıyor

Türkiye genelinde Mart ayında gerçekleşen bant daraltma uygulaması nedeniyle internetin kesildiği ilk 3 gün içinde VPN kullanımlarının %40 arttığını belirten antivirüs uygulaması Kaspersky Türkiye Genel Müdürü İlkem Özar, “Paketlerimizde zaten VPN hizmeti bulunduğundan müşterilerimiz güvenle sosyal medyaya erişebildiler. Ancak, insanlar genellikle ücretsiz uygulamalara yöneldi ve bu büyük bir güvenlik açığı oluşturuyor. Hiçbir hizmet gerçekten ücretsiz değildir ve ücretsiz uygulamalar telefonunuza ne yüklediğinizi bilebilmeniz için risk taşır. VPN kullanımını destekliyoruz ancak güvenilir uygulamalar tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

Özar, yılbaşında yapılan %25’lik ücret artışına rağmen, Türkiye dahil birçok ülkede VPN kullanımının artmaya devam ettiğini belirtti. Kaspersky Kurucusu Eugene Kaspersky ise ücretsiz uygulamalardaki risklere dikkat çekerek AppStore’da ciddi güvenlik açıkları bulunan uygulamaların tespit edildiğini ve bu uygulamaların indirilmesiyle kötü amaçlı yazılımların da cihaza bulaşabileceğini vurguladı.

Hacker Saldırıları Sanayi Sektörüne Yoğunlaşıyor

Kaspersky Türkiye Genel Müdürü İlkem Özar, Türkiye’de bireysel kullanıcı sayısının %12, kurumsal kullanıcı sayısının ise %82 arttığını belirterek kurumsal şirketlerin antivirüs yazılımları kullanmasının önemine dikkat çekti. Siber saldırıların artmasıyla ilgili konuşan Özar, “Önceden finansal kuruluşlar siber saldırılara hedef olurdu ancak artık saldırılar sanayi üretimine yöneliyor. Bu sektörde sabotajlar sıkça görülüyor. Finansal kurumlar güvenlik önlemlerini artırdı ama sanayi sektöründe hala büyük açıklar var. Türkiye’de siber saldırılar konusunda dünyadan farklılaşıyoruz, çünkü doğudaki ülkeler batıdan, batıdaki ülkeler ise doğudan saldırı alırken biz Türkiye olarak her taraftan saldırıya maruz kalıyoruz” dedi.

Related Posts

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı – 25 Nisan 2025

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Türk çay devi iflas bayrağını çekiyor

120 yıllık geçmişe sahip Türkiye’nin köklü çay markası Tirebolu 42, mali darboğazı aşamayınca konkordato sürecine girdi. Mahkeme, alacaklılarla yapılacak kritik toplantı için tarih verdi.

TCMB “Sektörel Enflasyon Beklentileri”ni yayımladı

Yıllık enflasyon beklentileri nisanda piyasa katılımcıları ve reel sektör için yükselirken, hane halkı için değişim göstermedi.

Google’ın ana kuruluşu Alphabet uçuşa geçti, Intel yerinde saydı!

Google’ın çatı şirketi Alphabet, 2025’in ilk çeyreğinde gelirini yüzde 12 artırarak 90,2 milyar dolara çıkardı. Yapay zekâ destekli büyümesiyle beklentileri aşan şirket, 70 milyar dolarlık hisse geri alımına hazırlanıyor. Aynı dönemde Intel ise gelir artıramadı, zararını ise ikiye katladı.

Türkiye’ye dev güven imzası! Ziraat Bankası’ndan 1.75 milyar dolarlık rekor sendikasyon

Ziraat Bankası bir defada sağlanmış en büyük sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisini temin etti. Genel Müdür Çakar 1.75 milyar dolarlık işlemin Türkiye’ye duyulan inancın göstergesi olduğunu vurguladı.

Bakan Uraloğlu’ndan GSM operatörleriyle toplantı sonrası açıklama: Aramaların yüzde 25’ini karşılayamadık

İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik deprem sonrası GSM operatörlerinin kullanılamamasına dair Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom temsilcileriyle yapılan toplantı sonrası Bakan Uraloğlu açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, “2.5 kat olan kapasitede 7-10 kat artış olunca mevcut aramaların yüzde 75’ini karşıladık. Yüzde 25’ini karşılayamadık” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir