Dünya için tehdit mi? Bilim İnsanları, “şehirleri yok edebilir” uyarısıyla yeni bir asteroiti takibe aldı

Bilim insanları, Dünya’nın yeni bir asteroit tehdidi altında olduğunu keşfetti.

NASA tarafından takibe alınan 2024 YR4 adındaki uzay kayasının, önümüzdeki on yıl içinde Dünya’ya çarpma olasılığı %1,2 olarak hesaplandı.

Asteroitin özellikle büyük şehirleri hedef alması durumunda ciddi yıkımlara neden olabileceği uyarısında bulunuldu.

Geçen yıl keşfedilen 2024 YR4, 1908’de Sibirya’ya düşen ve büyük bir patlamaya neden olan Tunguska asteroitiyle benzer boyutta. Bilim insanları, bu tür bir çarpışmanın büyük bir krater oluşturabileceğini ve etkilenen bölgedeki toplulukları yok edebileceğini belirtiyor.

NASA LİSTESİNDE ZİRVEYE YERLEŞTİ

2024 YR4, NASA’nın gezegenimize çarpma riski taşıyan en tehlikeli asteroidleri sıraladığı Sentry listesinde birinci sırada yer aldı. Asteroitin mevcut yörünge hesaplamalarına göre Dünya’ya 100 bin kilometre yaklaşacağı tahmin edilse de, doğrudan çarpma olasılığının %1 ila %1,2 arasında değişebileceği belirtiliyor.

“ERKEN ENDİŞELENMEYE GEREK YOK”

Asteroit avcısı David Rankin, “Halkın şu anda panik yapmasına gerek yok” diyerek çarpışma tehlikesinin halen çok düşük olduğunu vurguladı. Rankin, uzay kayasının muhtemelen Dünya’ya çarpmadan geçeceğini ve en yüksek çarpışma riskinin Güney Amerika’dan Sahra Altı Afrika’ya uzanan bir bölgede olduğunu belirtti.

RİSKLER VE BELİRSİZLİKLER

Gökbilimciler, 2028’de asteroitin Dünya’ya 8 milyon kilometre yaklaşması durumunda radar gözlemleri yaparak büyüklüğünü ve bileşimini daha iyi anlayabileceklerini belirtiyor. Çünkü bir asteroitin çarpma etkisi, büyüklüğünün yanı sıra bileşimine de bağlıdır.

Taş yapıdayken atmosfere girerken parçalanarak hava patlamasına yol açabilir. Demir içeriyorsa atmosferi aşarak doğrudan çarpabilir ve büyük bir krater oluşturabilir.

Bilim insanları, 2032’ye kadar 2024 YR4 hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışacaklarını ve olası bir çarpışma durumuna karşı hazırlıklı olacaklarını belirtiyor.

Related Posts

NASA’nın 2 bin 145 çalışanı işten ayrılabilir

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin federal işgücünü azaltmaya yönelik çalışmaları kapsamında, ABD Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) 2 bin 145 üst düzey çalışanının işten ayrılmaya hazırlandığı iddia edildi.

iPad’inizi daha faydalı kullanırsınız?

Apple, iPad’leri başlangıçta daha çok içerik tüketimine yönelik cihazlar olarak konumlandırsa da, zamanla bu cihazları kişisel, iş ve eğitim kullanımına uygun, çeşitli görevleri yerine getirebilen birer bilgisayara dönüştürdü. Dahili Notlar, Takvim …

3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

Bilim insanları milyonlarca insanın hayatını etkileyebilecek bir buluşa imza attı. 3D yazıcılar ile ürettikleri pankreas hücre kümleri diyabet tedavisinde çığır açabilir.

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Yapay zeka sayesinde ölen annesiyle buluştu: İlk sarılma ağlattı

Reddit’in kurucusu Alexis Ohanian, yapay zekâ ile yeniden oluşturulan ve kendisini çocukken ölen annesiyle birlikte gösteren bir videoyu sosyal medyada paylaşarak hem duygusal bir etki yarattı hem de büyük bir etik tartışmanın fitilini ateşledi.

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …