CHP’li Gürer: ‘Sinir sistemi üzerinde olumsuz etkisi olan olan Çin tuzunun ülkemizde kullanımı devam ediyor’

Çin Tuzu Kullanımı Halk Sağlığını Tehdit Ediyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çin tuzunun gıdalarda kullanımıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Gürer, monosodyum glutamat adıyla bilinen maddenin farklı ürünlerde kullanılmasına dikkat çekerek, bu maddenin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.

Gürer, Pakistan’ın bu maddeyi yasakladığını, Hindistan’ın çocukların tükettiği hazır gıdalarda yasakladığını ve Avrupa Birliği’nin hazır gıdalarda bu maddenin oranını yüzde 1’in altında tutmak için katı kurallar getirdiğini belirtti. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu maddenin etikette belirtilmesini zorunlu kıldığını ifade etti.

Çin tuzunun sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini, aşırı tüketildiğinde baş ağrısı, migren, çarpıntı, yorgunluk gibi sorunlara neden olabileceğini söyleyen Gürer, Türkiye’de ise bu maddenin hala kullanılmaya devam ettiğine dikkat çekti.

“Çin Tuzunun Halk Sağlığı Üzerindeki Etkileri Yeterince Araştırılmıyor”

Gürer, Çin tuzunun bağımlılık potansiyeline sahip olduğuna ve beyin gelişimi ile dikkat eksiklikleri gibi sorunlara yol açabileceğine işaret ederek, Sağlık Bakanlığı’na bu konuda soru önergesi verdiğini belirtti. Türkiye’de obezite oranının yüksek olduğu bir dönemde bu maddenin kullanımının yeterince araştırılıp araştırılmadığını sorgulayan Gürer, halk sağlığı için gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını merak ettiğini dile getirdi.

“GDO’lu Ürünlerin Kontrolü Daha Titiz Olmalı”

Gürer, Türkiye’de gıda ithalatının artmasıyla birlikte ürünlerin GDO içeriğinin incelenmesi gerektiğini söyleyerek, Türkiye’de GDO’lu ürün satışının yasak olmasına rağmen yem satışının serbest olduğunu hatırlattı. Ülkeye gelen ürünlerin içeriğinin daha detaylı ve titiz bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan Gürer, bu konuda bilimsel çalışmaların yapılmasının önemine dikkat çekti.

Related Posts

Akrep alarmı, ülke ayağa kalktı! Şehirleri istila ediyorlar

Brezilya’da kontrolsüz kentleşme ve iklim değişikliğiyle birlikte akreplerin şehirlerdeki varlığı ciddi bir halk sağlığı krizine dönüşüyor. Araştırmacılar, akreplerin şehirleri adeta “ele geçirdiğini” belirtiyor.

15 yılda 15 bin kişi öldü

Yeni araştırmalar, iklim krizinin tetiklediği orman yangınlarının ABD’de her yıl binlerce ölüme ve duman kaynaklı ekonomik zarara yol açtığını ortaya koydu. 2006 ile 2020 arasında yapılan 15 yıllık çalışmada yaklaşık 15 bin kişinin yaşamını yitirdiği belirlendi.

Hamas, Papa 14. Leo’yu kutladı, Gazze halkına destek istedi

Hamas, papa seçilen ilk ABD’li Kardinal Robert Prevost’i tebrik etti ve Gazze’deki soykırıma karşı durma ve ezilenlere destek olma konusunda ondan selefinin yolundan gitmesini talep etti.

Trump’tan gündemi sarsacak Netanyahu kararı

İsrail Ordu Radyosu muhabiri Yanir Cozin, ABD Başkanı Donald Trump’ın manipüle edildiğine dair şüpheler nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla teması kesmeye karar verdiğini aktardı. Cozin, X hesabından yaptığı paylaşımda, İsrailli bir …

CHP, miting sonrası Yozgat’ı anketle ölçtü: Yozgatlıların oy tercihi nasıl değişti, İmamoğlu hakkındaki iddialara inanıyorlar mı?

Cumhur İttifakı’nın oyları eriyor, CHP yüzde 30’u buluyor. Yozgatlılar İmamoğlu hakkındaki suçlamalara ikna olmadı, yarısı erken seçim istiyor”

Resmi Gazete’den Kartalkaya yangını araştırma komisyonu hakkında yeni karar

Bolu’da Kartalkaya çıkan ve 78 yurttaşın hayatını kaybettiği yangın faciasıyla ilgili TBMM’de kurulan araştırma komisyonunun görev süresi bir ay daha uzatıldı. Karar Resmi Gazete’de yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir