Basınçlı hava pilleriyle yeni bir enerji devrimi geliyor

Hubei eyaletinde bulunan proje, dünyada türünün en büyüğü olma özelliğini taşıyor ve beş saat boyunca kesintisiz enerji depolayabiliyor . Yingcheng bölgesindeki CAES sistemi, 300 MW güce ve 1.500 MWh kapasiteye sahip olup, yoğun saatlerde geniş bir bölgenin enerji talebini karşılamaya yetecek düzeydedir.

Yaklaşık 258 milyon euro yatırımla sadece iki yılda tamamlanan proje , terk edilmiş tuz madenlerinden yararlanarak artık kullanılmayan altyapıya nasıl ikinci bir şans verilebileceğini gösteriyor.

Sistem, elektrik talebinin düşük olduğu dönemlerde havanın yer altı boşluklarında sıkıştırılıp depolanması yoluyla çalışıyor. Talep arttığında, sıkıştırılmış hava serbest bırakılır, ısıtılır ve genleştirilir, böylece elektrik üretmek için bir türbin çalıştırılır.

Sistemin verimliliği şu anda yüzde 64 seviyesinde olsa da üreticiler bu oranı yüzde 70’lere çıkarmayı hedefliyor. Bu da onu akış bataryaları gibi teknolojilerle rekabet edebilir hale getiriyor.

CAES BİRÇOK AVANTAJ SUNUYOR:

  • Birincisi, kritik malzemelere olan bağımlılığı azaltmak : Lityum pillerin aksine, bu teknoloji daha uygun fiyatlı ve bol miktarda bulunan malzemelere dayanıyor.
  • İkinci bir avantaj ise daha hızlı uygulanmasıdır : Pompaj depolamalı hidroelektrik projelerinin tamamlanması 6-8 yıl sürerken, Hubei’deki CAES projesi 2 yılda tamamlandı.

Ayrıca bu sistem yılda 498 GWh depolama ve yılda 319 GWh üretim kapasitesine sahip olup , şebekenin dengelenmesi ve güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonunun desteklenmesi için idealdir.

Sonuç olarak, CAES sisteminin Çin’in bu özel bölgesinin karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşılmasında, enerji şebekesinin istikrara kavuşturulmasında ve Xiaogan Şehri’nin daha temiz ve daha verimli enerji çözümleri uygulamasında önemli bir rol oynayacağı açıktır .

CAES’in verimliliği hala pompalı depolamadan (yüzde 80’i aşan) daha düşük olsa da , inşaat hızı, büyük kapasitesi ve daha uygun fiyatlı malzemelerin kullanımı onu sabit enerji depolama sistemleri için mükemmel bir alternatif haline getiriyor ve enerjinin geleceği için yeni yollar açıyor teknoloji.

Related Posts

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

Çin’den tüketimi artırma hamlesi

Çin, iç talebin zayıf kalması nedeniyle ekonomiyi canlandırma çabalarının bir parçası olarak, gelen tüketimi artırmak amacıyla yabancı turistlere yönelik vergi iadesi politikalarını iyileştireceğini açıkladı.

Avustralya hükümetinden ücretsiz sağlık yardım hattı

Avustralya’nın İşçi Partisi hükümeti, 3 Mayıs’ta yapılacak genel seçimleri kazanması halinde, hayat pahalılığının temel sorun olacağı ülkenin evrensel sağlık sistemini ücretsiz tıbbi danışma hattı ve tele sağlık hizmetiyle güçlendirme sözü verdi.

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

Şiddetli İstanbul depremi sonrası gözler konut sigortalarında! Deprem fiyatları yükseltti mi?

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik büyük depremin ardından zorunlu deprem sigortası ve özel konut sigortalarının önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Türkiye genelinde ise 20 milyon konutun sadece 11.2 milyonu zorunlu deprem sigortalı. Peki son yaşananların ardından fiyatlar ve talepte bir artış oldu mu? İstanbul’da zorunlu deprem sigortası ve konut sigortası yaptırmak isteyen bir kişi ortalama ne kadar ödüyor? İşte detaylar…

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı – 25 Nisan 2025

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir