Bakırı takıya dönüştürerek geleneksel mesleğine değer katıyor

Kemeraltı’nda Bakır İşlemeciliği Yapan Hasan Var: Geleneksel El Sanatlarına Destek Vermek Önemli

Dünyanın en büyük tarihi açık hava çarşılarından olan Kemeraltı’nda bakır işlemeciliği yapan Hasan Var, Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanına sahip bir ustadır. 7 yaşında Kemeraltı’nda kuyumculukla başladığı meslek hayatına, 14 yaşında memleketi Erzincan’da öğrendiği bakırcılık ile devam etti.

Bakırcılık mesleğini yok olmaya yüz tutmasına rağmen kuyumculukta edindiği tecrübeyle birleştirerek değer katan Hasan Var, yaptığı açıklamada “44 yıldır bakırcılık yapıyorum. Artık bakırcılıkla kuyumculuğu birleştirdim. Bakırdan taşlı bilezik, kolye, yüzük yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Erzincan’da 3 yıl çıraklık yaptığını belirten Var, “3 yıldan sonra bakırların üzerinde işlemeler yapmaya başladım. Ustalaştıkça büyük tabaklar, ibrikler, semaverlere işçilikler yapmaya başladık. 1995’ten sonra meslek yok olmaya yüz tuttu, yapan, yetişen yok. Bu durum beni üzüyor çünkü bu meslek bizle beraber mezara gidecek” şeklinde konuştu.

Kuyumculukla bakır işini birleştirme fikrinin eşine ait olduğunu belirten Var, “Eşim, ‘Bakırdan bilezik, kolye yap’ dedi. Başta mümkün olmadığını söylesem de sonrasında denemeye başladık. Bakır takıların faydalarını anlatan Var, “Bakır bilezik hem negatif elektriği alır hem de kireçlemeyi önler. Bakır takıların sağlığa faydalı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Sanatının kaybolmasına üzüldüğünü belirten Var, geleneksel el sanatlarına destek verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yaşım elverdikçe devam edeceğim. Başka mesleğim, emekliliğim yok. Elim ayağım tuttuğu sürece bu mesleği sürdüreceğim” şeklinde konuştu.

Related Posts

Malatya’da asker konvoyu ortalığı karıştırdı

Olay, saat 23.00 sıralarında Yeşilyurt ilçesi Yüzakı Bulvarı üzerinde bulunan Yüzüncü Yıl Kent Parkı mevkiinde meydana geldi. İddiaya göre, asker uğurlaması için konvoy oluşturan bir grup ile trafik polisleri arasında başlayan tartışma kısa sürede …

Belediye aracıyla çıkarıp vatandaşa sattı: Paraları da cebe attı

Gaziantep’te belediyeye ait araçlarla Fırat Nehri’nden kaçak şekilde kum çekildiği ve bu kumların vatandaşlara satıldığı öne sürüldü. Şikayetçi Ali Güzel, 165 bin TL ödediğini ve ödemeleri belediye çalışanlarının eş ve kardeşlerinin hesaplarına yaptığını belirtti. Skandal, denetim raporuyla da belgelendi.

CHP’li Bülbül’den AKP’li Çamlı hakkında suç duyurusu: Jet hızıyla soruşturma açan Cumhuriyet savcılarına bu konuda dilekçe mi vermemiz gerekiyor?

CHP’li Bülbül’den AKP’li Çamlı hakkında suç duyurusu: Jet hızıyla soruşturma açan Cumhuriyet savcılarına bu konuda dilekçe mi vermemiz gerekiyor?

Rusya’da iflas eden, işçi kampına gönderilecek

Rusya, savaşın yol açtığı iş gücü açığını kapatmak için hafif suçlardan hüküm giyen binlerce kişiyi işçi kamplarına gönderecek. Yeni yasayla reşit olmayanlara sigara satan ya da iflas edenler dahi ıslah merkezlerinde yıllarca çalıştırılabilecek.

Saros’a açılan balıkçılar köpekbalığı görüntüledi

Erikli sahiline açılan balıkçılar bir süre sonra yüzeye çıkan yaklaşık 3 metre uzunluğundaki köpekbalığını görünce, şaşkınlık yaşadı. Bir süre su yüzeyinde kalan köpekbalığı daha sonra gözden kayboldu. Balıkçılar o anları cep telefonuyla kaydetti.

105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi davası… İstinaf, MHP’li eski belediye başkanının cezasını onadı!

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 6 Şubat depremlerinde 105 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Sitesi davasında, eski MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, imar müdürlüğü çalışanı Sevinç Ayşe Argun, fenni mesuller Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a verilen 21’er yıl hapis cezasını hukuka uygun buldu.