Almanya’da yaklaşan genel seçimler öncesinde, aşırı sağ karşıtı protestolar ülke genelinde büyüyor. Cumartesi günü Münih’te düzenlenen gösteriye 200 binden fazla kişi katıldı.
Protestoyu düzenleyen organizasyon komitesi, kalabalığın 320 bine kadar ulaştığını tahmin etti. Oktoberfest’in düzenlendiği Theresienwiese Meydanı’nda toplanan protestocular, Almanya için Alternatif Partisi’ne (AfD) karşı “Irkçılık ve nefret bir alternatif değildir” yazılı pankartlar taşıdı.
Göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen AfD, anketlerde ikinci sırada yer alırken, seçmenler 23 Şubat seçimleri öncesinde tepkilerini sokaklara taşıdı.
FUTBOLCULARDAN KİLİSELERE KADAR…
Münih’teki gösteriye sadece aktivist gruplar değil, Münih Film Festivali, kiliseler ve futbol kulüpleri Bayern Münih ile TSV 1860 da destek verdi.
Polis, DPA haber ajansına yaptığı açıklamada, gösterinin herhangi bir olay yaşanmadan sona erdiğini belirtti. Benzer protestolar Hannover, Rostock ve diğer şehirlerde de gerçekleşti.
Ocak ayında Berlin’in Brandenburg Kapısı önünde büyük bir kalabalık, düdükler çalarak faşizm karşıtı şarkılar söylemiş ve AfD’yi kınayan pankartlar taşımıştı.
Protestocular, aşırı sağın yalnızca Almanya’da değil, Avrupa genelinde ve hatta ABD’de yükselişte olduğuna dikkat çekmek istediklerini dile getirdi.
GİZLİ MUTABAKATI BOZDU
Göstericiler, yalnızca AfD’ye değil, merkez sağ Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) lideri Friedrich Merz’e de tepki gösterdi.
CDU, geçtiğimiz günlerde parlamentoya sunduğu göçmen karşıtı yasayı AfD’nin desteğiyle geçirmesi, eski Alman Şansölyesi Angela Merkel dahil olmak üzere birçok kişinin tepkisine neden oldu.
Protestocular, bu adımın Almanya’daki demokratik partiler arasında Nazi sonrası dönemde oluşan sessiz mutabakatı ihlal ettiğini savunuyor.
Anayasal düzene bağlı partilerin, AfD gibi aşırı sağcı gruplarla işbirliği yapmama taahhüdüne bağlı kalmaları gerektiğini vurguluyorlar.
Merz ise partisinin AfD ile işbirliği yapmadığını ve gelecekte de işbirliği yapmayacağını söyleyerek eleştirilere yanıt verdi. Göçmen karşıtı söylemlerle güç kazanan AfD, 2017 yılında ilk kez ulusal parlamentoya girdi.
Parti, eski Başbakan Angela Merkel’in 2015 yılında mültecilere sınırları açma kararının ardından yükselişe geçti. Almanya’nın dört bir yanında süren gösteriler, seçimlere sayılı günler kala aşırı sağın yükselişine karşı verilen en büyük kitlesel tepki olarak görülüyor.
More Stories
Bakan Göktaş: Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru sayımız 50 bin 944 olmuştur
Antalya’da 191 Aranan Şahıs Yakalandı
Karaman’da ‘doğalgaz’ zehirlenmesi: 4 kişi hastaneye kaldırıldı