Demirci’de Geleneksel Hasat Dayanışması

Manisa Demirci’de Mahalle Sakinleri Birlikte Hububat Hasadı Yapıyor

Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı kırsal bölgelerde buğday, arpa ve çavdar hasadını el birliğiyle yapan mahalle sakinleri, geleneksel dayanışma örneğini devam ettiriyor.

Buğday, arpa ve çavdar üretimi, Demirci’nin özellikle yüksek rakımlı 79 kırsal mahallesinde yaşayan ailelerin önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Sonbaharda tohum ekimiyle başlayan hububat mesaisi, hazirandan itibaren hasat telaşına dönüşüyor. Bu bölgelerdeki hasat ise her mahallede yardımlaşmayla yapılıyor.

Çiftçiler sabahın erken saatlerinde önceden belirledikleri komşularının tarlasına gidiyor. Kırsal bölgelerde arazi eğimli olduğu için hasatta orak ve tırpan kullanılıyor.

Sıcak havaya rağmen tarlada senkronize şekilde ilerleyen çiftçiler, zaman zaman söyledikleri türkülerle iş yükünü hafifletmeye çalışıyor. Öğle saatlerinde dinlenmek için mola veren çiftçilere, çocuklar da soğuk su taşıyor. Tarladaki bir ağacın gölgesinde kadınların yemek hazırlığı yaptığı hasat mesaisinde, yöreye özgü hazırlanan yemekler aynı sofra etrafında yeniyor.

Kadınlar yemek hazırlığının dışında tarlada kalan arpa ve buğday saplarını da tırmıkla topluyor. Tarlada 3 gün bekletilen ekinler daha sonra dirgenle patoz makinesine verilmek üzere traktör römorklarına yükleniyor. Yaklaşık 40 gün süren bu dönemde her ailenin hasadı bu şekilde yardımlaşmayla tamamlanıyor.

Ören Mahalle Muhtarı Yunus Yıldız, AA muhabirine, yıllardır arpa ve buğday hasadını komşularıyla imece usulü yaptıklarını anlattı. Haziranın ortasında başlayan hasadın temmuz sonuna kadar sürdüğünü belirten Yıldız, “Mesaimiz erken başlar, bir tarladaki işimiz bitince başka komşunun tarlasına geçeriz. Beraber sofraya oturur, beraber çalışırız. Çocukluğumuzdan bu yana bu güzel gelenek yaşatılır, inşallah gelecek nesiller de buna devam eder.” diye konuştu.

Hoşçalar Mahallesi’nde yaşayan Hasan Sevgi, çocukluğundan bu yana tarla işinde çalıştığını dile getirdi. Geçmişte hasat işlerinin daha zorlu geçtiğini vurgulayan Sevgi, “Aslında şimdi bir nebze daha kolay. Eskiden hasadı kızakla veya kağnı arabasıyla yapardık. O zaman harman oluşturuldu. Toprağın verdiğini hiçbir şey vermez. Biz bugünlere tarlalarda çalışarak geldik. Bu işlerin en güzel yanı yardımlaşarak yapmak.” dedi.

Related Posts

Burhaniye’de 39 Kadın İş Sahibi Oldu

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde Hamarat Eller Kadın Platformu, 39 kadını iş sahibi yaparak evde ürettikleri ürünleri pazarda satışa sunmalarını sağladı. Kadınlar, aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Burhaniye’de 39 Kadın İş Sahibi Oldu

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde Hamarat Eller Kadın Platformu, 39 kadını iş sahibi yaparak evde ürettikleri ürünleri pazarda satışa sunmalarını sağladı. Kadınlar, aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Çameli Vergi Dairesi Müdürlüğü Hizmete Açıldı

Denizli’nin Çameli ilçesine daha etkin ve verimli hizmet sunmak amacıyla kurulan Çameli Vergi Dairesi Müdürlüğü, düzenlenen törenle resmen açıldı.

Ekonomist Hakan Kara: Merkez Bankası, 18 Mart sonrası sattığı brüt rezervlerin tamamına yakınını yerine koydu

Ekonomist Hakan Kara: Merkez Bankası, 18 Mart sonrası sattığı brüt rezervlerin tamamına yakınını yerine koydu

ABD’den yeni gümrük vergisi sinyali: ‘Ülkeleri zorlayacak’

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, yaptığı açıklamada ticaret anlaşmalarında kalitenin zamandan daha önemli olduğunu vurguladı. 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek tarifeler öncesinde sürecin sağlıklı ilerlemesine dikkat çekti. Avrupa ve Asya ile devam eden müzakerelerde belirsizliklerin sürdüğünü ifade etti.

1983’te hizmete başladı: İstanbul’un köklü hastanesi iflas yolunda!

İstanbul’da kurulan ve 1983 yılından bu yana hizmet veren Özel Çevre Hastanesi konkordato talebinde bulundu. Mali güçlükler yaşayan hastaneye başvurusu üzerine 3 aylık geçici mühlet verildi. Mahkeme verilen geçici mühlet kapsamında konkordato …