T24 Ankara
İstanbul’da “PKK/KCK üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanan ve görevinden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Özer’in tahliye edilmesi, yerine atanan kayyımın görevinin ne olacağı konusunu gündeme getirdi. İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan ve yerine kayyım atan Özer’in görevine geri dönüp dönemeyeceği belirli koşullara bağlı. Halen başka bir dava kapsamında tutuklu olan Özer, Belediye Kanunu uyarınca tutuklu olduğu sürece görevine dönemiyor. Ancak hukukçulara göre, eğer Özer bu davada tutuklu olmasaydı bile görevine geri dönebilmesi için İçişleri Bakanı tarafından olumlu bir karar alması gerekiyordu. Aksi takdirde, kayyım kararı kaldırılsa bile belediye meclisinin yeni bir başkan seçmesi gerekiyor.
Esenyurt Belediye Başkanı Özer’in “PKK üyesi olmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın 2. duruşmasında tahliye kararı çıktı. Özer’in, kayyım atanmasına neden olan bu davada tahliye edilmesi, görevine geri dönüp dönmeyeceği konusunu da gündeme getirdi.
Tutukluluğu devam eden bir dosyadan: Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer için “terör” davasından tahliye kararı!
Tutukluluk nedeniyle mümkün değil
Özer halen Beşiktaş Belediyesi’ne yönelik ihaleye fesat ve rüşvet davası kapsamında tutuklu olduğundan görevine geri dönmesi mümkün değil. Belediye Kanunu’nun 45. maddesine göre, belediye başkanının tutuklanması durumunda belediye meclisi tarafından bir başkanvekili seçilmesi gerekiyor.
Tahliye olması halinde göreve dönebilir miydi?
Ancak Özer, bu davada tutuklu olmasaydı bile tahliye olması görevine dönmesi için yeterli olmayacaktı.
Özer, Belediye Kanunu’nun 45. maddesi gereğince “terör iltisakı” suçlamasıyla görevden alınmış ve yerine İstanbul Vali Yardımcısı Can Aksoy kayyım olarak atanmıştı. Terör davasından tahliye edilmesi halinde, Özer’in göreve geri dönebilmesi için Öncelikle İstanbul Valiliği’nin kayyım kararını iptal etmesi ve ardından İçişleri Bakanı’nın Özer’in göreve iadesine karar vermesi gerekiyor. Eğer bunlar yapılmazsa, Özer’in dava açma hakkı bulunuyor.
“Tutuklama sona erdiyse kayyım kararı kalkmalıdır”
Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu’na göre, Özer’in terör suçundan tutuklu olmasından dolayı kayyım atanmasının zorunlu olduğu hatırlatıyor ve bu konuda takdir yetkisinin olmadığını belirtiyor.
Eminağaoğlu şunları söylüyor: “Artık terör suçundan tutuklama sona erdi. Eğer bu suçlamadan tutuklama kararı kalkarsa, tutuklamaya bağlı olarak atılan kayyım kararı da kaldırılmalıdır. Bu durumda, Belediye Kanunu’nun 45. maddesi 2. fıkrasına göre, artık terör suçundan tutuksuz devam eden dava nedeniyle Valilik tarafından görevden alınmazsa, görevine devam edebilmelidir. Diğer suçlardan dolayı, yani Beşiktaş Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddiaları davasında olduğu gibi, Anayasa’nın 127. maddesine göre görevden alınırsa, o zaman belediye meclisi kendi içinden yeni bir başkan vekili seçer.”