Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi




Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan çatışması, 22 Nisan’da Cammu Keşmir’deki saldırıyla başladı ve 6 Mayıs’ta Pakistan’ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla tırmandı. Bu çatışma, bölgeye yapılan uçuşları aksatarak ve güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

22 Nisan’da Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutan Hindistan, gerilimi tırmandırdı.

Pakistan’ın 24 Nisan’da Hindistan uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından Hindistan da kendi hava sahasında Pakistan’a ait uçuşları yasakladı.

Diğer taraftan, “Flight Radar 24” internet sitesinin verilerine göre, Hindistan’ın Pakistan’daki bazı bölgelere düzenlediği füze saldırısından sonra birçok uçuş iptal edildi. Örneğin, Hindistan’dan 7 Mayıs’ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan’dan kalkması beklenen uçuk seferlerinin de yüzde 17’si düzenlenmedi.

Hindistan merkezli Air India, mayıs sonuna kadar alınmış biletlerin parasını iade etme teklifi sunarken, SpiceJet Airlines şirketi de Cammu Keşmir bölgesindeki havalimanlarına uçuşların 10 Mayıs’a kadar askıya alındığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi ise üç havaalanındaki uçuş operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Uzayan Uçuş Süreleri

“Flight Radar 24” sitesine göre, iptal edilen uçuşlar ve hava sahalarının kapanması, uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılmasına neden oldu ve uçuş sürelerini uzattı. Air India’nın Kuzey Amerika ve Orta Asya’ya uçuşları, Pakistan hava sahasını kullanamadığı için farklı rotalar izlemek zorunda kaldı ve uçuş süreleri uzadı.

Öte yandan, Hindistan çıkışlı olmayan bazı uçuşlar da Pakistan rotasını kullanmayı bıraktı. Örneğin, British Airways, Air France ve Swiss International Airlines gibi hava yolu firmaları, Pakistan hava sahasını artık kullanmıyor.

İptal edilen uçuşlar ve uzayan seferler, yakıt harcamalarını artırarak havayolu firmalarının maliyetlerini yükseltiyor ve milyonlarca dolar zarara neden olabileceği öngörülüyor.


Related Posts

ABD’nin Gazze’ye yardım planında İsrail yok

ABD, Gazze’ye insani yardımları özel bir vakıf aracılığıyla ulaştırmayı planlıyor. İsrail yardımların dağıtımında yer almayacak. Hamas ve uluslararası aktörlerden eleştiriler yükseliyor

Resmî Gazete’de bugün (10 Mayıs 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de 10 Mayıs 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var?

İran ile ABD arasındaki görüşmenin tarihi belli oldu

İran ile ABD arasındaki dördüncü tur nükleer görüşmelerin 11 Mayıs’ta Umman’da yapılacağı doğrulandı.

2 çocuk annesi kazada öldü, sürücü kaçtı

Antalya’da bir aracın çarptığı 2 çocuk annesi 34 yaşındaki Firdes Tufan, yaşamını yitirdi. Sürücü, kaza sonrası olay yerinden kaçtı.

Son dakika… Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu adliyeye geldi

Menajer Ayşe Barım soruşturmasında ‘yalancı’ tanıklık yaptıkları gerekçesiyle yargılanan oyuncular Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu adliyeye geldi… İki ünlü oyuncu, 2 ila 4 yıl arasında hapis istemiyle ilk kez hakim karşısına çıkacak.

İşgalci İsrail Batı Şeria’da biri çocuk 4 Filistinliyi daha gözaltına aldı

İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’da biri çocuk 4 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi. Filistin basını da Batı Şeria’nın kuzeyindeki Tulkerim’de bulunan Nur Şems Mülteci Kampı’na baskın yapan İsrail askerlerinin Filistinlilere ait araçlara ateş açarak camlarını kırdığı ve lastiklerini patlattığı bilgisini verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir