3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

3D Yazıcıyla İnsan İnsülin Üreten Pankreas Hücreleri Üretildi

Uluslararası bir bilim ekibi, diyabet tedavisinde önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. İnsan insülin üreten pankreas hücre kümeleri, 3D yazıcı kullanılarak üretildi. Bu gelişme, kişiselleştirilmiş ve vücuda yerleştirilebilen diyabet tedavilerine bir adım daha yaklaşıldığını gösteriyor.

Gerçek insan hücreleri kullanılarak geliştirilen dayanıklı ve yoğun adacık yapıları, laboratuvar ortamında üç hafta boyunca canlı ve işlevsel kalmayı başardı. Bu süreçte glikoza karşı güçlü bir insülin tepkisi gösteren adacıklar, umut verici sonuçlar ortaya koydu.

Wake Forest Üniversitesi Rejeneratif Tıp Enstitüsü’nden Dr. Quentin Perrier liderliğindeki ekip, bu çalışmayı Londra’da düzenlenen Avrupa Organ Nakli Derneği Kongresi 2025’te sundu. Perrier, “Bu çalışma, biyoyazıcıyla gerçek insan pankreas adacıklarını kullanan ilk örneklerden biri ve sonuçlar son derece umut verici” diyerek bu gelişmenin bir gün insülin enjeksiyonlarına ihtiyaç duymadan diyabet tedavisine ulaşma hayalini güçlendirdiğini belirtti.

Tip 1 diyabet hastalarında bağışıklık sistemi pankreas adacıklarını yok ediyor ve geleneksel adacık nakli en ağır hastalarda başvurulan bir yöntem olarak biliniyor. Ancak bu süreçte pankreas hücrelerinin çevresindeki doğal destek dokusu olan ekstrasellüler matris (ECM) zarar görüyor ve hücrelerin uzun ömürlü olmasını engelliyor.

Bu sorunu çözmek isteyen ekip, ECM’yi taklit eden özel bir biyomürekkep geliştirdi. Kahverengi alglerden elde edilen alginat ve pankreas ECM’sinden oluşan bu biyomürekkep içinde insan adacıkları askıya alınarak, düşük basınçta ve yavaş hızda bir 3D biyoyazıcıyla dikkatlice yazdırıldı. Bu yöntemle elde edilen gözenekli yapılar, hücrelere oksijen ve besin akışını artırırken damar oluşumunu da destekliyor.

Araştırmada hücrelerin yüzde 90’ından fazlasının canlı kaldığı ve adacıkların doğal şekillerini koruduğu belirtildi. Üç haftalık süreç sonunda glikoza karşı gösterilen insülin tepkisi, geleneksel yöntemle izole edilen adacıklara kıyasla daha güçlü oldu.

Ekip, yöntemi şimdi hayvanlar üzerinde test ediyor ve dondurarak uzun süreli saklama (kriyoprezervasyon) gibi stratejiler üzerinde çalışıyor. Bu sayede tedavinin geniş kitlelere ulaştırılması hedefleniyor.

Related Posts

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Yapay zeka sayesinde ölen annesiyle buluştu: İlk sarılma ağlattı

Reddit’in kurucusu Alexis Ohanian, yapay zekâ ile yeniden oluşturulan ve kendisini çocukken ölen annesiyle birlikte gösteren bir videoyu sosyal medyada paylaşarak hem duygusal bir etki yarattı hem de büyük bir etik tartışmanın fitilini ateşledi.

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …

Dünya Kaykay İniş Şampiyonası Erzincan’da başladı

Erzincan Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde iki gün sürecek Dünya Kaykay İniş Şampiyonası başladı. 21 ülkeden 50 sporcu yarışmanın ilk gününde saatte 120 kilometre hıza ulaştı

Play Store değişiyor! Yeni tasarım belli oldu

Google, Android 16 ile birlikte Play Store’da önemli bir değişikliğe gidiyor.

500 bin yıllık göçün sırrı çözüldü

Modern insanın (homo sapiens) yaklaşık 50 bin yıl önce Afrika’dan çıkıp tüm dünyaya yayılması, bilim insanları için uzun süredir gizemini koruyan bir konuydu. Yeni bir araştırma, ekolojik esnekliğin bu büyük göçün neden başarılı olduğunu açıklayabilecek önemli bir ipucu olduğunu söylüyor.